HTML

lakberblogger

Lakberendezési ötletek, ismeretek egy friss lakberendezőtől.

Szerzők

Kommentek

Linkblog

Hogyan lehetek lakberendező?

2008.07.24. 21:24 dadaista

Az internetet böngészve sokszor visszaköszön a kérdés: hol tanulhatok lakberendezést? Másképpen feltéve: hogyan lehetek lakberendező?

Számos helyen (stúdióban, iskolában) létezik ma már lakberendező-képzés, ugyanakkor érdemes elgondolkodni a következő szempontokon:

  • Mi a célunk a tanfolyam elvégzésével? Egy szakmát szeretnénk kitanulni, majd abban dolgozni, esetleg a lakásunk felújításához szeretnénk ötleteket gyűjteni? Netán a rajztudásunkat frissítenénk fel ilyen módon?
  • Milyen hosszú képzésen szeretnénk részt venni (pár hetesen, pár hónaposon, egyévesen, kétévesen - ez rendszerint a képzési forma függvényében is változik)?
  • Milyen képzési formát (nappali, esti, levelező) preferálunk (ha épp leérettségiztünk és időnk-pénzünk engedi, például mehetünk egyéves nappali képzésre)? Az esti és levelező képzés rendszerint hosszabb (kétéves) az állami bizonyítványt adó iskolák esetében.
  • Mennyi pénzt tudunk áldozni a tanfolyamra? (Az összegek jellemzően a pár tízezer forinttól a pár százezerig terjednek.)
  • Hol található a képzés helyszíne (a fővárosban vagy másutt)? Levelező tanfolyam esetén csak konzultációkra kell járnunk, egyébként otthon tanulunk (rajzolunk stb.).
  • Államilag elismert (OKJ-s) papírt (vagyis oklevelet) adó képzésen szeretnénk-e részt venni vagy sem? (OKJ-s papírt csak akkreditált intézmény/iskola nyújthat.)
  • Előfeltétele-e a tanfolyamnak az érettségi bizonyítvány megléte (vagy más: pl. egy bizonyos szintű rajztudás)? Az OKJ-s papírt adó intézményekben igen, ami pedig a rajztudást illeti: a komoly problémákkal küzdőket menet közben, de legkésőbb az 1. év végén eltanácsolják.
  • Milyen szintű képzést szeretnénk elvégezni? Közép- és felsőfokúak (= ún. mesterkurzusok) is léteznek, de amennyire tudom, OKJ-s papírt egyelőre csak az előbbi szinten lehet szerezni, a felsőfokú tanfolyamok az adott iskola kibocsátotta saját bizonyítvány megszerzésével zárulnak.

Fontos tudni, hogy a kb. 80 órás képzést kínáló online, levelező és egyéb tanfolyamok igazából csak az alapokkal ismertetnek meg (jó esetben), mert ennyi időbe csak ez fér(het) bele. Aki tehát komolyabban gondolja a dolgot és lakberendező akar lenni, jobb, ha hosszabb és alaposabb képzést nyújtó tanfolyamot választ (ezek jellemzően több száz órásak és legalább egyéves képzést takarnak).

Persze  gyakorlati képzést egy lakberendezési boltban (pl. konyhastúdióban) is szerezhetünk, és vannak, akik szerint ez számít igazán, nem a papír.

Lakberendező-berkekben Budapesten jelenleg 3 iskolát tartanak jó minőségűnek (ezek mindegyike akkreditált intézmény, középfokú állami végzettséget igazoló oklevelet ad):

ART Veresegyházi: www.lakbersuli.hu

Junior: www.juniorartcenter.hu

Krea: www.kreaiskola.hu

Jó töprengést!

2 komment

Címkék: okj képzések lakberendezés lakberendező iskolák

A bejegyzés trackback címe:

https://lakberblogger.blog.hu/api/trackback/id/tr4584229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

roszi · http://www.flatart.hu 2009.10.01. 22:33:16

Frissen végzett lakberendezőknek általában elég komoly problémát szokott jelenteni, hogy nincs semmilyen gyakorlatuk, mert ezzel a résszel a megjelölt iskolák nem tudnak foglalkozni.
Ilyen jellegű gyakorlatot lakberendezési boltban is nehéz szerezni, ezért talán hasznos lehet profi lakberendezőknél tanulni, amit a www.flatart.hu pl. kínál.

kissbogi22 · http://www.outletbutor.hu 2011.07.25. 15:41:35

Én is gondolkodtam a lakberendezésen, de nem vagyok elég kreatív :P
süti beállítások módosítása