HTML

lakberblogger

Lakberendezési ötletek, ismeretek egy friss lakberendezőtől.

Szerzők

Kommentek

Linkblog

Trükkös tükrök 2.: feng shui kontra nyugati lakberendezés?

2008.07.15. 13:14 dadaista

A tükörtémát érintő egyik hozzászólás igencsak elgondolkodtatott: hogyan lehetséges, hogy a feng shui tükröt javasol a dolgozószobába, hogy lássuk, ki jön be az ajtón (ha valamilyen okból kifolyólag nem tudunk az ajtóra néző pozíciót elfoglalni), én pedig olyasmiket írok, hogy nem túl jó ötlet a tükör a (home) office-ba? Nincs itt ellentmondás?

Igazából nincs.

Sokfélék vagyunk, ami az egyinkőnket zavarja, a másikunkat egyáltalán nem. Férjem például a nagy tükrösszekrény mellett ülve dolgozik a legnagyobb lelki nyugalommal, engem pedig még az is zavar egy könyvtárban olvasgatva, ha valaki öt asztallal odébb leül (több könyvtárban, pl. Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Akadémiai Könyvtár számos egymással szemben lévő ülőhely  létezik - nos, ezeken én biztos nem ülök soha).

A hálószobabeli tükrökre is ugyanez vonatkozik: vannak, akik a szerelmi életük intenzitását  tükrök segítségével fokozzák, másokat viszont taszít ez.

Ebből kifolyólag nincs ellentmondás a nyugati lakberendezés és a keleti között, nincsenek egységes szabályok bizonyos lakberendezési tárgyakra, kellékekre vonatkozóan, főleg akkor nem, ha azok nagyon sok funkciót tölt(het)nek be (persze vannak örök lakberszabályok, amiket nem jó megszegni, pl. hogy "a WC ne a konyhára nyíljon", de ezek amúgy is amolyan józan ész szerinti szabályok).

Egyébként a feng shui nagyon sokfélét mond a tükörről, és ez a lényeg. Egyfelől jól tükrözi a tükörhöz fűződő (és úgy tűnik, univerzálisan létező) babonákat (szellemek bejárati helye, az energiaáramlást befolyásoló tényező), másfelől figyelembe vesz egyéb tényezőket is. Nagyon fontos: a tükör kétélű tárgy, pozitív és negatív hatása egyaránt lehet. A tükrök a feng shui szerint elterelik a negatív erőket, a jó erők hatását pedig képesek megsokszorozni.

Az olyan feng shui tanácsok, miszerint ne tegyük fel a tükröt úgy a falra, hogy "levágja" a fejünket, mert az rossz érzést kelt, vagy ne legyen túl magas a tükör, mert attól feszengünk, illetve jó helyre téve növeli a fény mennyiségét a térben és tükrözi a szép külső környezetet, fokozza a tágasságérzetet - nos, ezek a gondolatok minden nem keleti lakberendezési elképzelésben is megtalálhatók.

A tükrökhöz fűződő babonákról itt olvashattok bővebben:

http://www.noiportal.hu/main/npnews-4311.html

www.csillagszemek.hu/modules.php

www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kjbd/0/19982/

 

2 komment

Címkék: tükör lakberendezés nyugati babonák fengshui energiaáramlás

A bejegyzés trackback címe:

https://lakberblogger.blog.hu/api/trackback/id/tr13569210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szigeti Ami · http://www.foltosdolgok.hu 2008.07.16. 21:42:28

De jó! Ezek a tanácsok az utolsó bekezdésben nagyon hasznosak. Még nem is gondoltam végig, de milyen igazak!

dadaista 2008.07.18. 22:40:36

Ami, örülök!:-) Régebben tartottam a tükör használatától, ma már egy nagy tükör sem zavar a szobában, sőt.
süti beállítások módosítása