HTML

lakberblogger

Lakberendezési ötletek, ismeretek egy friss lakberendezőtől.

Szerzők

Kommentek

Linkblog

Mi fán terem a lakberendező? 2.

2008.07.13. 14:00 dadaista

Az egyik legjellemzőbb kérdés, amibe gyakorlatilag minden lakberendező belefut, a következő: Te most lakberendező vagy belsőépítész vagy? Erőteljesebb verzióban: Ez ugyanaz, mint a belsőépítész, csak te nem is vagy építész, ugye?

Ezért aztán nincs mit csodálkozni azon, ha többen is a lakberendezőnél elegánsabbnak gondolt lakberendezési tanácsadó (mert a tanácsadó az nagyon jó szó,  l. pénzügyi tanácsadó, marketingtanácsadó) vagy stílustanácsadó megnevezésekkel illetik magukat. Nincs ezzel semmi gond, bár nekem tökéletesen megfelel a lakberendező, és ha ki nem is kérem magamnak a lebelsőépítészezést, de mindig pontosítok: az kérem egy másik szakma, bár tény, hogy átfedésben is lehetnek.

De milyen másik szakma? Hiszen ma vállvetve rendezi, igazítja a belső teret designer, dekoratőr, belsőépítész és lakberendező.

Ezek voltak anno, a lakbersuliban az ötletek:

1. A lakberendezőt és a belsőépítészt falak választják el egymástól. -- A lakbersuliban házi használatra megpróbáltuk definiálni önmagunkat, az egyik ilyen kritérium kb. úgy szólt, hogy "a lakberendező nem nyúlhat a falakhoz". Ehhez képest az összes tervezési munkában hozzá KELLETT nyúlni a falakhoz (kivéve az államvizsgát, de ez majd egy külön történet lesz), és meg is sértődtünk volna, ha nem tehettük volna meg.

Pontosabb tehát úgy fogalmazni, hogy a lakberendező mozgathat falakat, de minden esetben ki kell kérnie statikus építész szakvéleményét (ez azonban így van a belsőépítésznél is, hacsak nem statikus is egy személyben az illető).

Látható tehát, hogy nem a fal a lényeg.

2. A másik ötletünk az volt, hogy akkor a lakberendező csak magánlakásokhoz, házakhoz nyúlhat hozzá (belülről természetesen), de középületekhez, kávézókhoz stb. nem. -- Ez sincs így, nyugodtan beengedheti a lakberendezőt a helyi bár tulajdonosa terepszemlére, senki nem fogja feljelenteni.

Akkor mi a helyzet?

Az egyik építésztanárunk úgy fogalmazott, hogy "a belsőépítész a lakberendező nagytestvére". Mondhatjuk úgy, hogy a két szakma esetében máson van a hangsúly, a belsőépítész az épületeket egészen a tartószerkezetig  átalakíthatja belülről, elsősorban építészként szemléli a teret, de bútorokat is tervezhet bele (bár van külön bútortervező szakma is). A lakberendező esetében -- mint az elnevezés is mutatja -- a berendezés a lényeg.

Kereshetünk még kritériumokat (hogy pl. egyedi tárgyak betervezése helyett a lakberendező késztermékekkel dolgozik), de mindig találunk rá kivételt. Ez azért van így, mert a két szakma nagy átfedésben van, és maga a szakmát képviselő ember az, aki végső soron eldönti, képessége és képzettsége révén mi mindent vállal és bír el.

Van tehát egyedi bútort tervező és falmozgató lakberendező is, és van, aki kizárólag  függönyözéssel vagy készbútorok betervezésével foglalkozik. Mindig kérdezzük meg, hogy akivel dolgunk van, pontosan mit is vállal. De persze elsősorban az a lényeg, hogy a lakás tulajdonosa mit vállal be.

Szólj hozzá!

Címkék: falak bútorok lakberendező belsőépítész

A bejegyzés trackback címe:

https://lakberblogger.blog.hu/api/trackback/id/tr29566042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása