HTML

lakberblogger

Lakberendezési ötletek, ismeretek egy friss lakberendezőtől.

Szerzők

Kommentek

Linkblog

Trükkös tükrök 1.

2008.07.14. 18:26 dadaista

A tükrökhöz jellemzően kisgyerekkorunk óta fűződik valamilyen élményünk, a
mesékben is folyton találkozunk varázslatos tükrökkel (Hófehérke: beszélő tükör, A Hókirálynő: a gonosz manó tükre, ami csak a csúf dolgokat mutatja, Alice tükörországban, Harry Potter stb.).

A tükrökhöz számos népi hiedelem is fűződik, egyáltalán nem egy egyszerű tárgy, amit a falra akasztunk, hanem különféle szokások, babonák kötődnek hozzá (a legfontosabb: nem szabad eltörni, mert az bajt jelent).
De nemcsak negatívumokat szokás kapcsolni a tükörhöz, elég csak megnézni egy kisbabát, amikor eléáll - rendszerint nagyon élvezi a dolgot.
A lakberendezés a tükröket kiemelt helyen kezeli térnövelő, térsokszorozó hatása miatt. Nem mindegy azonban, hol használjuk ezt a hatást.

Dolgozószobában például egyáltalán nem szerencsés olyan helyre tenni tükröt, ahol a látóterünkbe lóg, mert zavarhatja a munkát. Nappaliban, kandallópárkányra is némileg megdöntve érdemes tenni, hogy ne magunkat és a vendégeket lássuk benne.
Bölcs lakberendezők szerint nem szerencsés a tükröt ajtóval szemben elhelyezni, főleg nem a bejárati ajtóval szemben, mert este hazaérvén benyitva a lakásba könnyen kaphatunk szívbajt, ha egy velünk szemben mozgó alakot pillantunk meg. Érdekes módon viszont sok babonában és a feng shui szerint is jó a tükör az ajtóval szemben, legalább elijesztjük vele az ártó szellemeket. E ponton érdemes aszerint döntenünk, mennyire vagyunk ijedősek, és mitől is félünk inkább: egy képzelt betörőtől, a szellemektől, esetleg saját magunktól.
Jellegzetes kérdés, hogy "tegyünk-e tükröt a hálószobába?". Ez teljesen ízlés dolga, és attól is függ, mi mindenre használjuk még a hálót (sminkelés-fésülködés stb.).

6 komment

Címkék: babona tükör fengshui térnövelés

A bejegyzés trackback címe:

https://lakberblogger.blog.hu/api/trackback/id/tr19567994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.07.15. 08:33:50

Kedves Csillander! Nagy örömmel és csodálkozással olvastam el tükörről szóló írásodat. Rájöttem, hogy jé, tényleg mennyi minden kötődik a tükörhöz! Sok tükrös sztori villant be a fejembe. Ezentúl biztos másképp fogok nézni a szobában függő nagy tükörre. Köszönöm.

Szigeti Ami · http://www.foltosdolgok.hu 2008.07.15. 09:10:31

Csilla, nagyon tetszik a téma, amibe belekezdtél! Kíváncsian várom a folytatást!

Egyébként én használom a feng shuit, vagy legalábbis érdekel, és igyekszem figyelembe venne. Eszerint ha pl. háttal ülünk munka közben a szoba bejáratának, akkor érdemes egy tükröt elhelyezni, amiben látjuk az ajtót :-)

dadaista 2008.07.15. 09:15:52

zollendroller: én köszönöm szépen! szeretnék még írni a tükrökről ennél egy kicsit részletekbe menőbben is, remélem, az is tetszeni fog!

dadaista 2008.07.15. 09:20:23

Ami, köszönöm szépen! Igen, igaz, a feng shui sokat mond a tükrökről (hálóban pl. az ovális tükröt még megengedhetőnek tartja). Nálunk az egyik gardrób tükörajtós, nagyon szeretem, mert mintegy megkétszerezi a szoba méretét.

szilva · http://www.konyhaguru.blogspot.com/ 2008.07.18. 18:06:46

Szia Csillander!
Nagyon tetszik a blogod,remélem lesz hírleveled is! :) Engem is a "tükör kérdés" ragadott meg,hisz most fogunk lakást venni,és ha hiszed ha nem,pont ma gondolkodtam arról hogy jó sok tükröt szeretnék.Illetve nem is a számuk a lényeg,hanem a méretük.Imádom a nagy tükröket!Ez jelent vajon valamit?

dadaista 2008.07.18. 22:43:01

Szilva, köszönöm! Igen, mindenképpen lesz hírlevél (csak jussak el odáig ;-)).
Nagy tükör - nyitott egyéniség lehetsz (persze nem mondom azt, hogy akinél kevés tükör van, az hú, de zárkózott). Amúgy amennyire tudom, a feng shui elsősorban a tükrök elhelyezését és jellegét (domború vagy sem) határozza meg.
süti beállítások módosítása